Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z kapusty

Składniki:
▸1 mała główka czerwonej kapusty
▸ 3 cebule
▸ 2 puszki zielonego groszku
▸ 3 łyżki majonezu (lub według uznania)
▸ sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, zagotować, pod koniec gotowania dodać kwasek cytrynowy, aby nabrała koloru. Po 10 min odcedzić z wody, wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, groszek odsączyć z wody, połączyć z wystudzoną kapustą.
Przyprawić solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i cukrem, z dodatkiem majonezu.

gotowanie1

Kminkówki

Składniki:
▸30 dag mąki
▸ 15 dag masła
▸ 3 łyżki mleka
▸ 1 łyżka cukru
▸ 3 dag drożdży
▸ sól
▸ jajko do smarowania
▸ kminek do posypania

Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, zostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać margarynę, sól do smaku i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Następnie z ciasta utoczyć wałeczki o grubości cienkiego palca i długości ok. 5 cm.
Posmarować je jajkiem, posypać kminkiem i upiec na złoty kolor. Są smaczne jako dodatek do czystych zup.

gotowanie2