Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Rolada z karczku i piersi kurczaka

Składniki:
▸ karczek
▸ podwójna pierś z kurczaka
▸ sól, pieprz, olej
▸ 3 ząbki czosnku

Wykonanie:
Karczek przekroić wzdłuż, rozbić, posolić, oprószyć pieprzem i posmarować czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pierś kurczaka przekroić na płaty, posolić, rozłożyć na rozbity karczek. Zwinąć w rulon, obwiązać nicią, opiec na oleju, podlać wodą, upiec pod przykryciem do miękkości. Po upieczeniu odwinąć z nici i pokroić w plastry.

gotowanie1

Wyśmienity piernik

Składniki:
▸ 2 szklanki mąki
▸ 1 szklanka jogurtu lub śmietany
▸ 1 szklanka powideł
▸ 3/4 szklanki cukru
▸ 1/2 szklanki oleju
▸ 2 jajka
▸ 2 łyżki miodu
▸ 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
▸ 1 przyprawa do piernika

Wykonanie:
Jajka mikserem ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Do ubitych jajek dodać wszystkie składniki, zmiksować. Wyłożyć do foremki posmarowanej i wysypanej bułką tartą (najlepiej do keksówki).
Piec około godziny w temperaturze 170˚C.

gotowanie2