Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Szybkie ciasto z jabłkami

Składniki:
▸ 5 jajek
▸ 1 szklanka cukru
▸ 1 szklanka mąki ziemniaczanej
▸ 1 szklanka mąki pszennej
▸ 3/4 szklanki oleju
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ cukier waniliowy
▸ 10 średniej wielkości jabłek
▸ cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodać do ubitej masy jajecznej, wymieszać mikserem, dodać olej i zmiksować. Ciasto wyłożyć na posmarowaną blaszkę wysypaną bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na wierzch ciasta. Piec w temperaturze 180˚C około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

gotowanie1

Kompot z dyni

Składniki:
▸ 1 kg dyni
▸ 1,5 litra wody
▸ 1 szklanka cukru
▸ 0,5 szklanki octu 10%
▸ 15 goździków

Wykonanie:
Wodę, cukier, ocet i goździki zagotować.
Dynię obrać, pokroić w kostkę, dodać do zalewy, gotować około 10 minut, odstawić do wystygnięcia.
Dynia ma być nierozgotowana.
Można gotować w słoikach na zimę.

gotowanie2