Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z indykiem i papryką

Składniki:
▸ 20 dag upieczonej piersi z indyka
▸ 1 mała puszka zielonego groszku
▸ 2 czerwone papryki
▸ 3 jajka ugotowane na twardo
▸ 3 łyżki majonezu
▸ 2 łyżki kwaśnej śmietany
▸ 2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso, paprykę i jajka pokroić w kostkę. Dodać groszek odsączony z wody, posiekaną natkę z pietruszki, majonez, śmietanę, następnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

gotowanie2

Ciasto czekoladowe

Składniki:
▸ 22 dag masła
▸ 22 dag cukru pudru
▸ 22 dag mąki
▸ 6 jajek
▸ 6 dag kakao
▸ 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do utartej masy wbijać stopniowo po jednym jajku, dodawać mąkę, ciągle ucierając, aż masa będzie pulchna. Ciasto wyłożyć na posmarowaną blaszkę i piec w temperaturze 180˚C przez ok. 50 minut.

Lukier:
▸ 25 dag cukru pudru
▸ 3 łyżki letniej wody
▸ 10 kropli olejku rumowego

Wykonanie:
Utrzeć cukier puder z wodą z dodatkiem olejku, po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto polukrować.

gotowanie1