Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Ogórki w curry

Składniki:
▸ ogórki
▸ ziarna gorczycy
▸ liście zielone selera
▸ cebula
Zalewa:
▸ 3 szklanki wody
▸ 1/2 szklanki octu 10%
▸ 25 dag cukru
▸ 1/2 łyżki soli
▸ 2 łyżeczki przyprawy curry

Wykonanie:
Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki. Na dno każdego słoika włożyć liść selera, plasterek cebuli, kilka ziaren gorczycy, napełnić słoik ogórkami. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i gorącą zalać ogórki, zakręcić słoje i pasteryzować przez 3 minuty.

gotowanie1

Sałatka z cukinii

Składniki:
▸ 2 kg cukinii
▸ 25 dag cebuli
▸ 2 papryki czerwone
▸ 1/2 główki czosnku
▸ duży pęczek natki pietruszki
Zalewa:
▸ 1 kopiata łyżka soli
▸ 1/2 szklanki cukru
▸ 1/2 szklanki octu 10%
▸ 1/2 szklanki oleju

Wykonanie:
Cukinie poszatkować, cebule pokroić w półplasterki, paprykę pokroić w paski, pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać wszystkie składniki zalewy, razem wymieszać, zostawić na dwie godziny. Włożyć do słoja i pasteryzować przez 10 minut. Jest dobrym dodatkiem do obiadu na zimę.

gotowanie2