Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z kapusty pekińskiej

Składniki:
▸ 1 kapusta pekińska (mała)
▸ 3 pomidory
▸ 4 ogórki kiszone
▸ 1 pęczek szczypiorku
▸ 2 małe jogurty naturalne
▸ 1 łyżka chrzanu
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Kapustę pokroić, pomidory pokroić w małe ćwiartki, ogórki w plasterki, szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać jogurt połączony z chrzanem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

gotowanie1

Rolada z mięsa mielonego z żółtym serem

Składniki:
▸ 80 dag mięsa mielonego
▸ 1 bułka
▸ 2 jajka
▸ 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
▸ 15 dag plasterków sera żółtego
▸ 1 cebula
▸ 4 ząbki czosnku
▸ sól, pieprz, olej

Wykonanie:
Bułkę namoczyć, odcisnąć, cebulę drobno pokroić, czosnek pokroić przez praskę. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek i jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na folii aluminiowej uformować mięso w kształt prostokąta, posypać natką pietruszki, przykryć plastrami sera żółtego, ponownie posypać natką pietruszki. Delikatnie zwinąć mięso w rulon i przełożyć na blaszkę posmarowaną olejem. Piec 30 min w temp. 180˚C, pod koniec pieczenia rozciąć folię i jeszcze przez chwilę przyrumienić roladę. Roladę można podać na gorąco do obiadu lub na zimno z dodatkiem pieczywa.

gotowanie2