Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Ciasto tortowe

Składniki:
▸ 12 żółtek
▸ 25 dag mąki
▸ 30 dag cukru
▸ 7 dag migdałów (płatki migdałowe)
▸ 1 mały olejek rumowy
▸ sok z jednej cytryny i otarta skórka
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
▸ 0,5 l śmietany 30%
▸ 50 dag sera mascarpone
▸ szklanka cukru pudru

Wykonanie:
Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem mikserem, dodać olejek, sok z cytryny i otartą skórkę oraz płatki migdałowe. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki razem wymieszać. Dodać białka ubite na sztywno i delikatnie łyżką wymieszać. Ciasto włożyć do formy lub tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 180˚C. Ciasto jest bardzo smaczne, pulchne, może służyć jako tort do przełożenia masą.
Masa: Śmietanę ubić, dodać cukier i ser, następnie zmiksować. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch ciasta posmarować resztą masy i posypać startą czekoladą.

gotowanie1

Sałatka ryżowa

Składniki:
▸ 1 szklanka ryżu
▸ 1 puszka kukurydzy
▸ 1 puszka zielonego groszku
▸ 1 puszka ananasów
▸ 6 jajek ugotowanych na twardo
▸ 4 łyżki jogurtu naturalnego
▸ majonez

Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko, ostudzić, jajka pokroić w kostkę, ananasy na małe kawałki. Groszek i kukurydzę odcedzić, połączyć wszystkie składniki, wymieszać z majonezem i jogurtem.

gotowanie2