Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Babka ucierana

Składniki:
▸ 50 dag mąki
▸ 25 dag cukru pudru
▸ 25 dag margaryny lub masła
▸ 5 jaj
▸ 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
▸ 1 szklanka mleka
▸ bakalie

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i całość dobrze utrzeć. Dodać bakalie, następnie ubić sztywną pianę z białek, dodać ją do całości i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy dobrze wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona. Na koniec można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

gotowanie1

Rolada z jajkiem

Składniki:
▸ 70 dag mięsa wołowego (grubego)
▸ 4 jajka
▸ sól, pieprz
▸ 2 łyżeczki musztardy
▸ 1 czerwona papryka
▸ 5 dag pora
▸ 15 dag mielonego mięsa
▸ 1 łyżka bułki tartej
▸ 1 duża cebula
▸ 1 łyżka mąki
▸ olej

Wykonanie:
Mięso naciąć, formując płat, i dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. 3 jajka ugotować na twardo.
Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Por pociąć w cienkie plasterki. Mięso mielone wymieszać z nieugotowanym jajkiem, papryką, porem i bułką tartą.
Doprawić solą i pieprzem. Płat wołowiny posmarować musztardą, na to równomiernie rozłożyć masę mięsną i na niej położyć 3 ugotowane jajka. Mięso zwinąć w rulon i obwiązać nicią. Cebulę pokroić w grubą kostkę, rozgrzać w rondelku olej i razem z mięsem podsmażyć, dopóki cebula się nie zrumieni. Podlać wodą i dusić do miękkości. Z wywaru i mąki zrobić sos.

gotowanie2