Anielskie gotowanie
SIOSTRA
ANIELA GARECKA
Ryba z piekarnika
Składniki:
▸ filety z dorsza lub miruny
▸ jabłka
▸ cebula
▸ cytryna
▸ masło
▸ sól, pieprz, przyprawa ziołowa do ryb
Wykonanie:
Filety posolić, oprószyć pieprzem i ziołami, skropić cytryną i ułożyć w rondlu. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na każdy filet położyć plasterek masła, łyżkę startych jabłek, łyżeczkę cebuli i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 20 minut. Upieczoną rybę przełożyć na półmisek, udekorować zieloną pietruszką i plasterkami cytryny.
Sałatka z selera
Składniki:
▸ 1 puszka selera w zalewie
▸ 5 jajek
▸ 1 puszka ananasa
▸ 2 łyżki majonezu
▸ 2 łyżki śmietany
▸ sól
Wykonanie:
Ugotowane jajka pokroić w kostkę. Seler i ananas odsączyć z wody, ananas pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i śmietaną. Przyprawić solą.