Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Sałatka z białej kapusty
i ananasa

Składniki:
▸ 1 główka białej kapusty (mała)
▸ 1 mały por
▸ 2 jabłka
▸ 3 marchewki
▸ 1 puszka ananasa
▸ 2 łyżki majonezu
▸ 1 mały jogurt
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Kapustę cienko poszatkować, obrane marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por przekroić wzdłuż na pół, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Jabłka pokroić w małe plasterki, ananas pokroić na małe kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Można podać do wędlin lub do obiadu.

Ciastka
orzechowe

Składniki:
▸ 30 dag mąki
▸ 20 dag masła
▸ 10 dag zmielonych orzechów
▸ 10 dag cukru pudru
▸ 2 żółtka
▸ cukier waniliowy

Wykonanie:
Do mąki dodać masło i posiekać nożem, dodać cukier puder, zmielone orzechy, żółtka i cukier waniliowy.
Zagnieść ciasto, rozwałkować na placek i kieliszkiem wykrawać z ciasta kółeczka. Układać na posmarowanej blasze, piec w temperaturze 190°C około 15–20 minut.