Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Ciasto makowe

Składniki ciasta:
▸ 1 szklanka białek
▸ 1 szklanka cukru
▸ 1 szklanka mąki
▸ 1 szklanka suchego maku
▸ 25 dag margaryny
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa migdałowa:
▸ 2 szklanki mleka
▸ 0,5 szklanki cukru
▸ 2 łyżki mąki pszennej
▸ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
▸ 25 dag masła lub margaryny
▸ olejek migdałowy

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, wymieszać. Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać mąkę, wymieszać, na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa placki w temperaturze 180°C.
Masa: Ugotować budyń z mleka, mąki i cukru. Przestudzić, masło utrzeć, dodając po łyżce budyniu. Dodać kilka kropel olejku migdałowego, dobrze utrzeć. Przełożyć ciasto masą migdałową, wierzch polukrować.

Kurczak w kapuście

Składniki:
▸ 6 udek z kurczaka
▸ 50 dag kapusty kiszonej
▸ 30 dag wędzonego boczku
▸ 3 łyżki oleju
▸ sól, pieprz lub przyprawa do kurczaka

Wykonanie:
Boczek pokroić w plastry, kapustę wymieszać z olejem. Udka przyprawić solą, pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy boczek, następnie kapustę, a na niej udka. Pieczemy godzinę w piekarniku w temperaturze 180°C.