Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Rolada z piersi kurczaka

Składniki:
▸ 2 podwójne filety z kurczaka
▸ 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego)
▸ 1 mała marchewka
▸ 0,5 puszki groszku zielonego
▸ 1 łyżka pokrojonej zielonej natki pietruszki
▸ 2 jajka
▸ 3 łyżki bułki tartej
▸ sól, pieprz, tłuszcz

Wykonanie:
Filety rozkroić na płaty, tak by stanowiły jedną powierzchnię, lekko rozbić, posolić. Marchewkę ugotować, pokroić w kostkę. Do mielonego mięsa dodać jajka, bułkę tartą, pietruszkę, odcedzony groszek i razem wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć masę mięsną na filety, zwinąć w rulon, obwiązać nicią, opiec, podlać wodą, przykryć i dusić do miękkości. Po odwinięciu z nici pokroić w plastry.

Piernik ubijany

Składniki:
▸ 4,5 szklanki mąki
▸ 1,5 szklanki cukru
▸ 1,5 szklanki śmietany (18%)
▸ 40 dag miodu
▸ 5 jajek
▸ 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
▸ 2 przyprawy do pierników
▸ 1,5 kostki margaryny

Wykonanie:
Margarynę i miód rozpuścić, ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników. Jajka ubić z cukrem, dodać margarynę z miodem i śmietaną i rozmieszać, następnie dodać mąkę i dobrze połączyć składniki, najlepiej mikserem. Ciasto wyłożyć do posmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Piec przez godzinę w temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i udekorować.