Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Zupa krem z dyni

Składniki:
▸ 1 kg dyni
▸ 5 ziemniaków
▸ 2 łyżeczki curry
▸ 1,5 litra wody
▸ 0,5 szklanki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię, zalać wodą, gotować do miękkości. Dodać curry, doprawić solą, pieprzem do smaku. Całość dokładnie zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i wymieszać.

Roladki wołowe śląskie

Składniki:
▸ mięso wołowe (grube)
▸ cebula
▸ boczek wędzony
▸ musztarda
▸ tłuszcz do smażenia
▸ mąka
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso pokroić w plastry, dobrze rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem. Przygotować nadzienie: cebulę i boczek (w proporcji 1:1) pokroić w drobną kostkę i wymieszać z musztardą. Na rozbite mięso położyć po łyżce farszu, zwinąć je, obwiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Opiec na rozgrzanym tłuszczu, podlać wodą. Dusić, dolewając wody w miarę wyparowywania.
Miękkie roladki wyjąć, odwinąć sznurek. Do wywaru dodać mąki, by powstał sos, można dodać śmietany – sos jest wtedy łagodniejszy.