Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Pierś kurczaka z grzybami

Składniki:
▸ 2 piersi kurczaka
▸ 30 dag grzybów
▸ 1 mała cebula
▸ 2 łyżki masła
▸ sól, pieprz, żółty ser, panierka (mąka, jajko, bułka tarta)

Wykonanie:
Piersi kurczaka rozkroić, lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać grzyby pokrojone w paski, udusić. Na płaty kurczaka położyć plasterek żółtego sera, na ser po łyżce grzybów, zawinąć w rulon, spiąć wykałaczką, opanierować. Opiec na oleju lub maśle, podlać małą ilością wody, dusić 15 minut. Zamiast grzybów leśnych można użyć pieczarek.

przepis1

Rożki topione

Składniki:
▸ 50 dag mąki
▸ 25 dag margaryny
▸ 5 dag drożdży
▸ 1 całe jajko
▸ 1 żółtko
▸ łyżeczka cukru
▸ łyżeczka soli
▸ marmolada
▸ cukier kryształ do posypania

Wykonanie:
Do mąki dodać margarynę, jajko, żółtko, sól – posiekać wszystko na stolnicy. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże, gdy zaczną rosnąć, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Owinąć je w ściereczkę i włożyć do naczynia z zimną wodą. Kiedy ciasto wypłynie, wałkować niewielkie placki i pokroić je na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść marmoladę i zwijać je w rożki.
Rożki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec aż do zarumienienia w gorącym piekarniku, w temp. 220°C.

przepis2