Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Omlet ze szpinakiem

Składniki:
▸ 3 jajka
▸ 3 łyżki mleka
▸ 2 łyżki mąki
▸ sól, tłuszcz

Wykonanie:
Wszystkie składniki ubić, wylać na rozgrzany tłuszcz, usmażyć omlet.

Składniki farszu:
▸ 50 dag szpinaku
▸ 2 łyżki masła
▸ 3 ząbki czosnku
▸ sól

Wykonanie:
Szpinak opłukać, drobno pokroić, dać na rozgrzany tłuszcz, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć (można podlać lekko wodą), przyprawić solą, rozłożyć na usmażony omlet, złożyć na pół.

Aniela_omlet

Kocie oczka

Składniki:
▸ 1 kg mąki
▸ 25 dag masła
▸ 25 dag margaryny
▸ 25 dag cukru pudru
▸ 8 gotowanych żółtek
▸ 2 surowe żółtka
▸ 1 cukier waniliowy
▸ białko do posmarowania
▸ powidła śliwkowe
▸ cukier puder do posypania

Wykonanie:
Gotowane żółtka przetrzeć przez sito i dodać z pozostałymi składnikami do mąki, posiekać na stolnicy nożem, lekko wyrobić i pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Układać na posmarowaną blachę.
Ciastka podzielić na dwie równe części. W jednej części ciastek wykrawać naparstkiem trzy dziurki. Przed włożeniem do pieca posmarować białkiem, upiec na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzone ciastka zlepić powidłami (krążek bez dziurek i krążek z dziurkami).
Posypać cukrem pudrem.

Aniela_kocie_oczka