Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Rolady z indyka

Składniki:
▸ filet z piersi z indyka
▸ żółty ser
▸ suszone morele
▸ suszona żurawina
▸ sól, pieprz, tłuszcz

Wykonanie:
Filet pokroić w plastry, lekko rozbić, posolić, oprószyć pieprzem. Na każdy płat fileta położyć plaster żółtego sera, owoc moreli (2 sztuki), żurawinę (3 dag). Zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką, opiec na tłuszczu, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu 40 min.

Sałatka wiosenna

Składniki:
▸ 1 główka sałaty lodowej
▸ 1 czerwona papryka
▸ 3 pomidory
▸ 1 mała puszka kukurydzy
▸ 1 pęczek rzodkiewki
▸ 1 cytryna
▸ 1 łyżka cukru
▸ 1 łyżeczka soli
▸ 3 łyżki jogurtu
▸ 3 łyżki majonezu

Wykonanie:
Sałatę rozdrobnić, paprykę pokroić w paski, pomidory w grubą kostkę, rzodkiewkę w plasterki, dodać kukurydzę odsączoną z wody, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, jogurt, majonez. Wymieszać krótko przed podaniem.