Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Filety rybne zapiekane w por

Składniki:
▸ 4 porcje filetów (dorsz, morszczuk)
▸ 1 por
▸ 5 średnich pomidorów
▸ 3 łyżki oleju
▸ 2 łyżki śmietany
▸ Sól, pieprz, mąka

Wykonanie:
Filety posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące, opiec na oleju, odłożyć. Por pokroić w paski, podsmażyć na oleju po rybie (jeśli jest za mało oleju, można dolać).
Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do podsmażonego pora i lekko poddusić, dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć opieczone filety, przykryć i poddusić ok. 10 minut.

przepis1

Pierniki

Składniki:
▸ 1 kg mąki
▸ 50 dag miodu
▸ 20 dag margaryny
▸ 20 dag cukru
▸ 1/2 szklanki mleka
▸ 3 dag sody oczyszczonej
▸ 2 jaja
▸ 1 mały słoik powideł
▸ 2 przyprawy do piernika
▸ 1 łyżeczka kakao
▸ 1 mały olejek migdałowy
▸ Odrobina soli

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao.
Z cukru zrobić karmel, rozprowadzić mlekiem, margarynę i miód podgrzać, aby się rozpuściły, i przestudzić.
Wszystkie składniki dodać do mąki i zagnieść ciasto.
Pozostawić do leżakowania na 2–3 tygodnie. Dojrzałe ciasto wałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Piec w temperaturze 180°C przez 15–20 minut. Po upieczeniu pierniczki można lukrować i ozdabiać lub przed pieczeniem posmarować żółtkiem z dodatkiem 3 łyżek mleka.

przepis2