Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Kotlety mielone z grzybami i kapustą

Składniki
▸ 30 dag mięsa mielonego
▸ 20 dag kapusty kiszonej
▸ 20 dag pieczarek
▸ 2 jajka
▸ 0,5 szklanki bułki tartej
▸ 1 cebula
▸ 2 łyżki masła
▸ sól, pieprz
▸ olej do smażenia

Wykonanie:
Kapustę ugotować, odcisnąć z wody i drobno posiekać.
Cebulę pokroić, podsmażyć na maśle, dodać drobno pokrojone pieczarki i lekko podsmażyć.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać z mięsem, przyprawić solą i pieprzem.
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, podlać wodą i wstawić na 20 min do rozgrzanego piekarnika.

kotlety

Ciasto ze śliwkami

Składniki:
▸ 50 dag mąki
▸ 15 dag cukru pudru
▸ 20 dag margaryny
▸ 1 jajko
▸ 2 żółtka
▸ 1 łyżka gęstej śmietany
▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▸ śliwki
▸ cukier puder do posypania

Wykonanie:
Do mąki dodać wszystkie składniki, zagnieść ciasto, a następnie podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem. Śliwki wydrylować z pestek, poukładać na ciasto jedną obok drugiej. Drugą połowę ciasta rozwałkować, po kawałku ciasta kłaść na poukładane śliwki.
Piec w temperaturze 200°C około 50 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

sliwki