Anielskie gotowanie

SIOSTRA
ANIELA GARECKA

Siostra Aniela specjalnie dla czytelników „NŻ”

Siostra Aniela Garecka, salwatorianka, od lat z talentem i pasją gotuje w seminarium salwatorianów w Bagnie. Jej potrawy, proste i niezwykle smaczne, przyniosły jej sławę także poza murami seminarium. Wydała kilka popularnych książek kucharskich i jako pierwsza w Polsce siostra zakonna prowadziła własny program kulinarny w telewizji. Siostra Aniela będzie dzielić się na łamach „Nowego Życia” swoimi kulinarnymi umiejętnościami, wiedzą i sercem.

KONGREGACJA SIÓSTR BOSKIEGO ZBAWICIELA
(siostry salwatorianki) powstała w Tivoli koło Rzymu 8 grudnia 1888 r. Założyciele: sługa Boży o. Franciszek od Krzyża Jordan i bł. Maria od Apostołów, pragnęli, by całe życie sióstr było apostolskie. W Polsce obecne są od 1929 r. Dziś siostry odpowiadają na potrzeby Kościoła i świata wszystkimi środkami inspirowanymi miłością do Chrystusa.

LECZO Z CUKINI

Składniki:
▸ 1 cukinia
▸ 1 cebula
▸ 1 czerwona papryka
▸ 1 żółta papryka
▸ 15 dag wędzonego boczku
▸ 15 dag kiełbasy
▸ 5 pomidorów
▸ 3 ząbki czosnku
▸ ostra papryka w proszku
▸ sól, pieprz

Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać do niego pokrojoną cebulę i podsmażyć. Kiełbasę pokroić w półplasterki, cukinię w większe kostki, papryki w paski, pomidory w ćwiartki. Dodać do usmażonego boczku z cebulą, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wszystko poddusić.

CIASTO Z JABŁKAMI

Składniki na ciasto:
▸ 40 dag mąki
▸ 15 dag margaryny
▸ 15 dag cukru pudru
▸ 1 jajko
▸ 2 żółtka
▸ 1 łyżka śmietany (18%)
▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
2 kg jabłek duszonych lub surowych startych na tarce o dużych oczkach i zmieszanych z 6 łyżkami bułki tartej i cukrem do smaku (kto lubi, dodać cynamon).

Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nałożyć jabłka i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temperaturze 180°C ok. 50 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.